Εκμετάλλευση των εργαζομένων, καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση, αποτελούν οι μειώσεις των μισθών στα 500 ευρώ, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η οποία ελήφθη στο πλαίσιο εκδίκασης της προσφυγής της κατασκευάστριας κοινοπραξίας κατά της… απεργίας των εργαζομένων στο έργο του Μετρό της συμπρωτεύουσας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το δικαστήριο «εξέδωσε μια ιστορική απόφαση που χαράζει νέους δρόμους στους αγώνες των εργαζομένων για την αξιοπρεπή διαβίωση τους» και «θα έχει αντίκτυπο και σε όλους τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη χώρα», διότι:
- Αποφάσισε ότι η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/28.02.2012, που κατήργησε τη μετενέργεια και μείωσε τον κατώτατο μισθό, «είναι αντισυνταγματική και συγκρούεται με τα άρθρα 26 και 43 του Συντάγματος»,
- έκρινε πως μειώσεις μισθών σε αυτό το μέγεθος (δηλαδή τα 500 ευρώ), συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση του,
- αποφάσισε ότι η εφαρμογή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου «σε μικρή μερίδα εργαζομένων παραβιάζει κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις»,
- δέχτηκε ότι σε καμία περίπτωση οι απεργίες των εργαζομένων δεν είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου, – δέχτηκε ότι οι προσλήψεις των 30 εργατοτεχνιτών δεν ήταν αναγκαίες, «κάτι που ενισχύει την άποψη πως ήταν προσχηματικές για να μπορέσει η εταιρεία να επιβάλει τις μειώσεις των μισθών», όπως σημειώνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης του δικαστηρίου, οι διατάξεις της ΠΥΣ εκδόθηκαν από τη διοίκηση κατά παράβαση του Συντάγματος και γι’αυτό είναι μη εφαρμοστέες.
Όπως σημειώνεται, οι διατάξεις εισάγουν «αδικαιολόγητα δυσμενή μεταχείριση σε βάρος των νεοπροσληφθέντων εργατοτεχνιτών» έναντι των συναδέλφων τους που είχαν προσληφθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα από αυτούς «και παραβιάζουν κατάφωρα την αρχή της ισότητας στις εργασιακές σχέσεις». Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι 30 εργατοτεχνίτες που προσελήφθησαν με το νέο κατώτατο μισθό για εικοσαήμερη απασχόληση δεν ήταν αναγκαίοι για την αποπεράτωση του έργου. Το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο, σημειώνεται στην απόφαση, ανέρχεται στο μισό περίπου από αυτό των εργατοτεχνιτών που προσλήφθηκαν σε προγενέστερο χρονικό διάστημα και που απασχολούνται ακριβώς υπό τις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια προσόντα με τους νεοπροσληφθέντες.
«Η μείωση αυτή, συνιστά καταφανώς δυσμενή μεταχείριση, καθώς δεν συνιστά μείωση της τάξεως του 20% που θα δικαιολογούσε μία μεταχείριση διαφορετική λόγω των δυσμενών συνθηκών που διανύει η χώρα, δικαιολογεί την υπό κρίση απεργία, καθώς επηρεάζει άμεσα και γενικά τις εργασιακές σχέσεις και επομένως υφίσταται εν προκειμένω συλλογικό συμφέρον» σημειώνεται στο κείμενο. Επί του «του μείζονος θέματος των αμοιβών» το δικαστήριο σημείωσε ότι τα ημερομίσθια με βάση τον κατώτατο «μνημονιακό» μισθό «συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου» και θέτουν «σε κίνδυνο την επιβίωσή του και με άμεσο συλλογικό ενδιαφέρον και αλληλεγγύης».
Σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να «αποτελέσει ορόσημο για όλους τους εργαζόμενους, να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια σε κάθε μέτρο που υποβαθμίζει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας». Σημειωτέον ότι οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης απεργούν εδώ και πέντε εβδομάδες, «συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτιλιστικό ποσό των 460 ευρώ», όπως αναφέρει το σωματείο.
πηγή: ΒΗΜΑ